W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Dziś jest środa 18 czerwca 2025 r. Godzina 01:16

W sprawie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego z własnego gospodarstwa

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świnoujściu przypomina, że prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego może odbywać się tylko i wyłącznie na zasadach określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r., Nr 5, poz.38).

W przedmiotowym rozporządzeniu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi określił szczegółowe wymagania dotyczące struktury pomieszczeń, warunków higieny produkcji oraz, co najistotniejsze, uzależnił prowadzenie tego rodzaju działalności od kilku zasadniczych czynników, m.in.:

  1. Powiadomienia Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności;
  2. Przeznaczania do sprzedaży bezpośredniej jedynie tych produktów, które zostały opisane w przedmiotowym rozporządzeniu:
    1. tuszki drobiowe;
    2. tuszki zajęczaków;
    3. tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
    4. tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;
    5. żywe lub schłodzone produkty rybołówstwa;
    6. żywe ślimaki lądowe;
    7. mleko surowe lub surowa śmietana;
    8. jaja konsumpcyjne;
    9. produkty pszczele nieprzetworzone.
  3.  SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ MOGĄ PODLEGAĆ JEDYNIE PRODUKTY WŁASNE, WYPRODUKOWANE PRZEZ PODMIOT PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ, TJ. ROLNIKA, RYBAKA, KOŁO ŁOWIECKIE ITD.
  4. Oferowane do sprzedaży produkty MUSZĄ:
    1. być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu;
    2. być przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn – szczegółowe wymagania temperaturowe dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
  5. Muszą zostać wyprodukowane z zastosowaniem limitów wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – szczegółowe limity dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona na obszarze województwa, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw, przy czym jeżeli podmiot zamierza prowadzić sprzedaż na obszarze powiatu innego niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, MUSI powiadomić o tym fakcie Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży

Bliższe informacje w przedmiotowej kwestii można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świnoujściu, w godzinach pacy urzędu, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 – 15.15























Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świnoujściu przypomina, że prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego może odbywać się tylko i wyłącznie na zasadach określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r., Nr 5, poz.38).

W przedmiotowym rozporządzeniu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi określił szczegółowe wymagania dotyczące struktury pomieszczeń, warunków higieny produkcji oraz, co najistotniejsze, uzależnił prowadzenie tego rodzaju działalności od kilku zasadniczych czynników, m.in.:

  1. Powiadomienia Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności;
  2. Przeznaczania do sprzedaży bezpośredniej jedynie tych produktów, które zostały opisane w przedmiotowym rozporządzeniu:
    1. tuszki drobiowe;
    2. tuszki zajęczaków;
    3. tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
    4. tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;
    5. żywe lub schłodzone produkty rybołówstwa;
    6. żywe ślimaki lądowe;
    7. mleko surowe lub surowa śmietana;
    8. jaja konsumpcyjne;
    9. produkty pszczele nieprzetworzone.
  3.  SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ MOGĄ PODLEGAĆ JEDYNIE PRODUKTY WŁASNE, WYPRODUKOWANE PRZEZ PODMIOT PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ, TJ. ROLNIKA, RYBAKA, KOŁO ŁOWIECKIE ITD.
  4. Oferowane do sprzedaży produkty MUSZĄ:
    1. być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu;
    2. być przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn – szczegółowe wymagania temperaturowe dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
  5. Muszą zostać wyprodukowane z zastosowaniem limitów wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – szczegółowe limity dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;

Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona na obszarze województwa, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw, przy czym jeżeli podmiot zamierza prowadzić sprzedaż na obszarze powiatu innego niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, MUSI powiadomić o tym fakcie Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży


Bliższe informacje w przedmiotowej kwestii można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świnoujściu, w godzinach pacy urzędu, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 – 15.15




































Data dodania 20 maja 2014