W sprawie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego z własnego gospodarstwa
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świnoujściu przypomina, że prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego może odbywać się tylko i wyłącznie na zasadach określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r., Nr 5, poz.38).
W przedmiotowym rozporządzeniu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi określił szczegółowe wymagania dotyczące struktury pomieszczeń, warunków higieny produkcji oraz, co najistotniejsze, uzależnił prowadzenie tego rodzaju działalności od kilku zasadniczych czynników, m.in.:
- Powiadomienia Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności;
- Przeznaczania do sprzedaży bezpośredniej jedynie tych produktów, które zostały opisane w przedmiotowym rozporządzeniu:
- tuszki drobiowe;
- tuszki zajęczaków;
- tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
- tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;
- żywe lub schłodzone produkty rybołówstwa;
- żywe ślimaki lądowe;
- mleko surowe lub surowa śmietana;
- jaja konsumpcyjne;
- produkty pszczele nieprzetworzone.
- SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ MOGĄ PODLEGAĆ JEDYNIE PRODUKTY WŁASNE, WYPRODUKOWANE PRZEZ PODMIOT PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ, TJ. ROLNIKA, RYBAKA, KOŁO ŁOWIECKIE ITD.
- Oferowane do sprzedaży produkty MUSZĄ:
- być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu;
- być przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn – szczegółowe wymagania temperaturowe dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
- Muszą zostać wyprodukowane z zastosowaniem limitów wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – szczegółowe limity dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona na obszarze województwa, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw, przy czym jeżeli podmiot zamierza prowadzić sprzedaż na obszarze powiatu innego niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, MUSI powiadomić o tym fakcie Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży
Bliższe informacje w przedmiotowej kwestii można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świnoujściu, w godzinach pacy urzędu, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 – 15.15
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świnoujściu przypomina, że prowadzenie sprzedaży produktów pochodzenia zwierzęcego, pochodzących z własnego gospodarstwa rolnego może odbywać się tylko i wyłącznie na zasadach określonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz.U. z 2007 r., Nr 5, poz.38).
W przedmiotowym rozporządzeniu Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi określił szczegółowe wymagania dotyczące struktury pomieszczeń, warunków higieny produkcji oraz, co najistotniejsze, uzależnił prowadzenie tego rodzaju działalności od kilku zasadniczych czynników, m.in.:
- Powiadomienia Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce planowanej produkcji o zakresie i wielkości produkcji oraz rodzaju produktów pochodzenia zwierzęcego, które mają być produkowane w zakładzie, co najmniej na 30 dni przed dniem rozpoczęcia prowadzenia tej działalności;
- Przeznaczania do sprzedaży bezpośredniej jedynie tych produktów, które zostały opisane w przedmiotowym rozporządzeniu:
- tuszki drobiowe;
- tuszki zajęczaków;
- tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;
- tuszki drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;
- żywe lub schłodzone produkty rybołówstwa;
- żywe ślimaki lądowe;
- mleko surowe lub surowa śmietana;
- jaja konsumpcyjne;
- produkty pszczele nieprzetworzone.
- SPRZEDAŻY BEZPOŚREDNIEJ MOGĄ PODLEGAĆ JEDYNIE PRODUKTY WŁASNE, WYPRODUKOWANE PRZEZ PODMIOT PROWADZĄCY DZIAŁALNOŚĆ, TJ. ROLNIKA, RYBAKA, KOŁO ŁOWIECKIE ITD.
- Oferowane do sprzedaży produkty MUSZĄ:
- być świeże, o cechach organoleptycznych charakterystycznych dla danego produktu;
- być przechowywane w sposób uniemożliwiający ich psucie się, namnażanie się chorobotwórczych mikroorganizmów lub tworzenie się toksyn – szczegółowe wymagania temperaturowe dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
- Muszą zostać wyprodukowane z zastosowaniem limitów wielkości produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej – szczegółowe limity dla poszczególnych grup produktów zostały określony w opisanym rozporządzeniu;
Sprzedaż bezpośrednia produktów pochodzenia zwierzęcego może być prowadzona na obszarze województwa, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, lub na obszarze sąsiadujących z nim województw, przy czym jeżeli podmiot zamierza prowadzić sprzedaż na obszarze powiatu innego niż powiat, na obszarze którego jest prowadzona produkcja, MUSI powiadomić o tym fakcie Powiatowego Lekarza Weterynarii właściwego ze względu na miejsce prowadzenia sprzedaży w terminie 7 dni przed dniem rozpoczęcia tej sprzedaży
Bliższe informacje w przedmiotowej kwestii można uzyskać w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Świnoujściu, w godzinach pacy urzędu, tj. od poniedziałku do piątku w godzinach 7.15 – 15.15
Data dodania 20 maja 2014