Trudnej sztuki gotowania uczyli się od najlepszych
W kolejnym roku szkolnym uczniowie Technikum Zawodowego nr 1 w Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki, dzięki wieloletniej współpracy oraz życzliwości firmy Unity Line, a zwłaszcza załodze promu m/f POLONIA, mają możliwość udziału w warsztatach szkoleniowych, doskonaląc swoje umiejętności zawodowe u mistrzów w zawodzie. W roku szkolnym 2015/2016 zaplanowanych jest 11 szkoleń dla uczniów w zawodzie technik hotelarstwa oraz technik żywienia i usług gastronomicznych.
Tematyka szkoleń dla uczniów klas w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych obejmuje przygotowanie dań nie tylko z mięsa, warzyw i owoców, ale także z ryb, owoców morza, deserów czy carvingu – dekoracji z owoców i warzyw.
Uczniowie klas w zawodzie technik hotelarstwa poznają z praktycznej strony pracę w restauracji, barze – classic, barze w stylu wolnym „Flair“. Dowiedzą się jak właściwie przygotować bankiety, przyjęcia okolicznościowe, konferencje.
- Wsparcie, jakie otrzymują uczniowie naszej szkoły od firmy UNITY LINE Sp. z o.o. w Szczecinie, a w szczególności od załogi promu m/f POLONIA ma istotne przełożenie na jakość i formę prowadzonego kształcenia zawodowego oraz pomaga we właściwym przygotowaniu absolwentów naszej szkoły do wykonywania zadań zawodowych – mówi Gabriela Kopacka, dyrektor CEZiT. - Efektem tych szkoleń jest doskonałe przygotowanie uczniów naszej szkoły do współczesnego europejskiego rynku pracy.
Tekst /fot BIK/CEZIT
Data dodania 03 grudnia 2015