W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Dziś jest wtorek 20 maja 2025 r. Godzina 06:00

Świnoujście ma już 260 lat. Cyrulicy i kucharze na przełomie XVIII i XIX wieku

Data

Miejsce Muzeum Rybołówstwa Morskiego

Godzina 13:00

Organizator Muzeum Rybołówstwa Morskiego

Kategoria Spotkanie

Medycyna i kuchnia sprzed 250 lat będą tematami pokazów warsztatów muzealnych pomiędzy 5 a 9 lutego. Zaczynamy w środę o godz. 18.00 od prezentacji w sejfie muzealnym oryginalnego zielnika z XVIII w. i wernisaż wystawy „Druki medyczne w zbiorach Biblioteki Elbląskiej” – anatomia i chirurgia. Dalsza część wieczoru będzie poświęcona sposobom przyrządzania śledzia i jego degustacji.

W sobotę 8 lutego o godzinie 13.00 zapraszamy do Muzeum na kuchenny pokaz przygotowywania potraw mieszczańskiej kuchni z XVIII w. prowadzony przez Aleksandrę Kucharską muzealniczkę i autorkę książki „Smaki Gdańska”. O godzinie 17.00 odbędzie się pokaz dawnych narzędzi chirurgicznych i stanowiska pracy miejskiego cyrulika. O XVIII-wiecznych metodach leczenia i operowania opowie Krzysztof Kucharski muzealnik i twórca „Projektu Historycznego Garnizon Gdańsk”. Obu wydarzeniom towarzyszyć będą pokazy różnych aspektów, cywilnych i wojskowych, życia w XVIII w. portowym mieście w wykonaniu rekonstruktorów z „Garnizonu Gdańsk”.

W niedzielę 9 lutego o godzinie 11.00 rozpocznie się „Spacer po kurorcie”- spotkanie uczestników na promenadzie przy muszli koncertowej.

Data dodania 03 lutego 2025