W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Dziś jest środa 24 kwietnia 2024 r. Godzina 10:39

Nowe pomieszczenia w Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki przy ul. Gdyńskiej

Świetnie wyposażoną, nowoczesną pracownię gastronomiczną wraz z zapleczem kuchennym, zapleczem sanitarnym oraz trzy nowe sale wykładowe zyskali uczniowie Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki przy ulicy Gdyńskiej. Dzięki nowej inwestycji powierzchnia użytkowa szkoły powiększyła się o 728,8 m2.

 

Dobudowane wnętrza Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki przy ulicy Gdyńskiej

- Dziś widzimy wspaniały efekt tylko jednego etapu rozbudowy szkoły - mówi Prezydent Świnoujścia Janusz Żmurkiewicz. - Wkrótce oddamy kolejne części tej inwestycji: halę sportową i basen. Wówczas świnoujskie Centrum Edukacji Zawodowej i Turystyki, jako szkoła będzie miało jedno z najlepszych zapleczy edukacyjno-sportowych w Polsce. Wierzę, że z takim zapleczem absolwenci tej szkoły będą prawdziwymi kucharskimi asami, którzy nie będą mieli problemów ze znalezieniem dobrej pracy.

 

Nowe sale dydaktyczne CEZiT.

W ramach inwestycji wybudowano pracownię gastronomiczną z zespołem pomieszczeń: korytarzem, zmywalnią, obieralnią warzyw, magazynem napojów, magazynem produktów suchych, pracownią obsługi komputera, szatnią dla chłopców i dziewcząt, pomieszczenia sanitarne. Pracownia gastronomiczna została wyposażona w nowoczesny sprzęt techniczny: wyspy bufetowe, ladę bufetową, ekspresy do kawy, szafy chłodnicze, wózki kelnerskie, zmywarki, wyparzarki, kuchenki mikrofalowe, piece konwekcyjno – parowe, grille elektryczne, roboty kuchenne, regały i meble kuchenne, obieraczki, stoły robocze, stoły i krzesełka do siedzenia, armaturę sanitarną, oświetlenie. W pracowni będą odbywały się zajęcia praktyczne, których celem jest nauka przygotowywania posiłków - od obróbki surowców poprzez wszystkie etapy obróbki mechanicznej i cieplnej aż do przygotowania gotowych potraw. Wybudowano dodatkowo także trzy nowe sale dydaktyczne i wyposażono je w meble oraz ławki. Koszt tej części inwestycji to 5,7 mln zł.

Pracownia gastronomiczna CEZiT

Wartość całego projektu (razem z boiskiem zewnętrznym, halą sportową i basenami) wynosi 47,9 mln zł.


Tekst: BIK UM Świnoujście

Foto: BIK

Data dodania 15 października 2020