W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Dziś jest środa 17 września 2025 r. Godzina 20:46

Piknik Śledziowy w muszli koncertowej przyciągnął tłumy

Świnoujska Muszla Koncertowa w sobotę zamieniła się w wielką kulinarną scenę, na której królował śledź w najróżniejszych odsłonach. Piknik Śledziowy przyciągnął tłumy mieszkańców i turystów, którzy nie tylko kosztowali regionalnych przysmaków, ale także uczestniczyli w pokazach kulinarnych, spotkaniach z ekspertami i rodzinnych animacjach.


Już od południa ustawiały się długie kolejki, by spróbować rybnych dań przygotowywanych na miejscu w olbrzymich patelniach. Na scenie wystąpił Robert Bochenko, mistrz kulinarnych prezentacji, który poprowadził pokaz gotowania na żywo.


Gościem specjalnym był przedstawiciel słynnej rodziny Domke – Andre Domke z Ahlbecku, znanej po niemieckiej stronie Wyspy Uznam z rybnych restauracji i kulinarnych rekordów. Prelekcja, którą zaprezentował na scenie, poświęcona była znaczeniu śledzia w regionie oraz lokalnej kuchni.


Na widowni panowała piknikowa atmosfera. Starsi odpoczywali na ławkach, podziwiając kulinarne prezentacje wyświetlane na wielkim ekranie ustawionym obok sceny, a najmłodsi bawili się w specjalnie przygotowanej strefie – z puszczaniem baniek, malowaniem buziek, watą cukrową, popcornem i balonikami.


Piknik Śledziowy był doskonałą okazją do wspólnego spędzenia czasu, poznania tradycji i spróbowania wyjątkowych potraw. To wydarzenie, które doskonale wpisało się w charakter Świnoujścia jako miasta nadmorskiego, gdzie ryba od pokoleń zajmuje ważne miejsce na stołach mieszkańców.

Piknik, oprócz degustacji, miał także wymiar edukacyjny – przypominał o tradycjach kulinarnych regionu i znaczeniu ryby w lokalnej kuchni. Była to także okazja do wspólnego spędzenia czasu i spotkań mieszkańców obu stron granicy, bo nie brakowało gości z Niemiec.


Piknik Śledziowy został zorganizowany przez Gminę Świnoujście oraz Gminę Heringsdorf. Wydarzenie odbyło się w ramach projektu „Odkryj tradycje i bogactwo turystyczne Kurortów Wyspy Uznam”, dofinansowanego przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa, w ramach Programu Współpracy Interreg VI A Meklemburgia-Pomorze Przednie/Brandenburgia / Polska 2021-2027 w Euroregionie Pomerania.


Fot. Beata Olszewska

Data dodania 16 września 2025